• Παραλλαγές

    του Ευτύχη Μπλέτσα (bletsas.gr)

    Είναι γεγονός ότι μπορείς κάθε μέρα του μήνα να τρως διαφορετική πίτα χωρίς να βαριέσαι και συγχρόνως να τρέφεσαι με ποικιλία και ισορροπία.

    Οι παρακάτω πίτες είναι ένα μικρό δείγμα αλλά αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συνταγών που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελληνική κουζίνα.

    pites (5)

    Χορτόπιτες

    Οι πίτες που περιέχουν ένα ή περισσότερα άγρια χόρτα όπως σπανάκι, βλίτα, λάπατα, τσουκνίδα, ζοχούς είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα της Ελληνικής Κουζίνας. Οι διάφορες πρασινάδες που αφθονούν στην χώρα μας σχεδόν όλο τον χρόνο, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολύτιμες φυτοχημικές ενώσεις που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας. Οι χορτόπιτες που ανάλογα με τα χόρτα της γέμισης παρουσιάζουν αμέτρητες παραλλαγές μπορούν να γίνουν είτε νηστίσιμες είτε με την προσθήκη τυριού.

    Τυρόπιτες

    Οι τυρόπιτες περιλαμβάνουν αμέτρητες υποκατηγορίες επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τυριού που χρησιμοποιούνται ως γέμιση. Κάθε περιοχή της Ελλάδας φτιάχνει τυρόπιτες με τα τοπικά της παραδοσιακά τυριά. Η κλασική τυρόπιτα φτιάχνεται με φέτα αλλά πολύ διαδεδομένες είναι επίσης οι κασερόπιτες και τα μυζηθροπιτάκια. Πολλές συνταγές φτιάχνονται με μείγμα τυριών, συνήθως ενός φρέσκου ελαφρύ τυριού και ενός πιο ωριμασμένου αλμυρού.

     

    Κρεατόπιτα

    Η κρεατόπιτα γίνεται με κομμάτια ψαχνό και αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να χρησιμοποιηθεί το περισσευούμενο κρέας. Η συνταγή μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο ή ψητό αρνί που περίσσεψε το Πάσχα. Κάποιες συνταγές συμπεριλαμβάνουν αβγά και τυριά, κάτι που κάνει την πίτα ιδιαίτερα βαριά και παχυντική. Το μυστικό για καλή κρεατόπιτα είναι να κοπεί το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια, να αποφύγουμε τα λιπαρά κομμάτια και να ραντιστεί ελαφρά το φύλο με ζωμό κρέατος.

     

    Κιμαδόπιτα

    Η κρεατόπιτα μπορεί να γίνει με κιμά από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Στις Σέρρες μπορεί να βρει κανείς και μπουγάτσα με κιμά ενώ οι κρεατόπιτες που συναντάμε σε τυροπιτάδικα όλης της χώρας είναι συνήθως με κιμά. Επειδή όμως ο κιμάς είναι το πιο ύποπτο και επίφοβο είδος κρέατος που μπορούμε να φάμε εκτός σπιτιού, είναι προτιμότερο την κιμαδόπιτα να την φτιάξουμε σπίτι, με κρέας καλής ποιότητας ή τον κιμά που περίσσεψε από την μακαρονάδα!

     

    Στριφτή πίτα

    Το καμάρι της σκοπέλου. Η γέμιση τυλίγεται στο φύλλο σαν ρολό το οποίο μπαίνει στο ταψί στριφογυριστό σε σχήμα σαλιγκαριού. Οι μικρές ατομικές στριφτές πίτες γίνονται στο τηγάνι και αποτελούν έναν λαχταριστό μεζέ. Εκτός από την κλασική εκδοχή με τοπικό τυρί, υπάρχει και μία εξαιρετική παραλλαγή με υπέροχη ημίγλυκια γεύση που περιέχει κρεμμύδι.

    bletsas_pites (6)

    Κούρου

    Κούρου λέγεται η ατομική τυρόπιτα που φτιάχνεται με ζύμη η οποία περιέχει και γιαούρτι. Μοιάζει με ιταλικό «καλτσόνε» και έχει μία υπόξινη γεύση που αρέσει σε πολλούς.

     

    Πατατόπιτα

    Ο πουρές πατάτας μπορεί να αποτελέσει μία γευστικότατη θρεπτική και υγιεινή γέμιση για πίτα. Την καλύτερη πατατόπιτα μπορεί να φάει κανείς στο φεστιβάλ πατάτας που γίνεται κάθε χρόνο στο Νευροκόπη της Δράμας.

     

    Μπατζίνα

    Η μπατζίνα είναι μία πολύ απλή πίτα που δεν χρειάζεται φύλο. Είναι τόσο εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή, που αποτελεί ιδανική λύση για σπιτικό fast food. Τη μπατζίνα τη κάνουν συνήθως στη Θεσσαλία.  Γίνεται σε πολλές παραλλαγές αλλά η πιο συνηθισμένη είναι με τριμμένο κολοκύθι, σπανάκι ή χόρτα, ανάλογα με την εποχή. Γίνεται σε μεγάλο ταψί και το μυστικό της είναι να είναι όσο το δυνατό πιο απλωτή για να βγει λεπτή, από μέσα ζουμερή και απ’ έξω τραγανή.

     

    Πρασόπιτα

    Τα μαγειρεμένα πράσα έχουν μία υπέροχη γλυκάδα που τα κάνουν ιδανικά για γέμιση νηστίσιμης πίτας. Πολλές παραλλαγές περιλαμβάνουν αβγό και τυρί, κάτι που κάνει την πίτα ακόμα πιο γευστική.

    pites (4)

    Ανοιχτή πίτα με λαχανικά

    Η γοητεία αυτής της πίτας είναι η εμφάνισή της αφού μπορείς να δεις τα πολύχρωμα υλικά της γέμισης και να καταλάβεις τι περιέχει ακόμα και πριν τη φας. Ανοιχτές πίτες θεωρούνται και οι διάφορες αλμυρές τάρτες που αρέσουν σε αυτούς που θέλουν λίγο φύλο και πολύ γέμιση!

     

    Ψαρόπιτα

    Ψαρόπιτα ονομάζω μία πίτα που έκανε η γιαγιά μου στο τηγάνι με μικρά ψάρια, συνήθως γαύρο, και ένα είδος κουρκούτι που το έλεγε χαψοτήγανο. Η προέλευση της πίτας είναι ποντιακή και αποτελούσε τα παλιά χρόνια ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.

     

    Γλυκιά κολοκυθόπιτα

    Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι ένα πολύ διαδεδομένο συστατικό για γλυκές πίτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από υπέροχη γεύση έχουν και ωραία εμφάνιση με το έντονο πορτοκαλί χρώμα στο εσωτερικό που σε προκαλεί να την δοκιμάσεις! Από τις καλύτερες γλυκές κολοκυθόπιτες είχα δοκιμάσει στην Θάσο.

    pites (8)

    Γλυκά τυροπιτάκια

    Στην Κρήτη συνδυάζουν το τυρί σε γλυκές συνταγές με μοναδικό τρόπο. Τα γλυκά μυζηθροπιτάκια με φρέσκο μαλακό τυρί που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και περιχύνονται με αγνό μέλι είναι μία από τις πιο αξιόλογες γαστρονομικές απολαύσεις του νησιού.

     

    Μηλόπιτα

    Η μηλόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες γλυκές πίτες σε όλη την Ελλάδα, μιας και το μήλο είναι χωρίς αμφιβολία το εθνικό μας φρούτο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και διαφορετικές συνταγές, ενώ πολλές από αυτές είναι πολύ απλές και δεν περιλαμβάνουν άνοιγμα φύλου. Μία υπέροχη σπιτική μηλόπιτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις μήλα που έχουν περισσέψει.

     

    Γαλατόπιτα

    Η γαλατόπιτα είναι από τα πιο διαδεδομένα επιδόρπια σε χωριά όπου έχουν άφθονο ντόπιο γάλα. Η γέμιση είναι μία πλούσια κρέμα σαν αυτήν της μπουγάτσας αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτές που μπορεί να φάει κανείς εκτός σπιτιού. Το σπιτικό φύλο και τα αγνά υλικά κάνουν όλη την διαφορά!

     

    Ρυζόπιτα

    Η ρυζόπιτα που είναι από τις πιο ωραίες γλυκές πίτες που δοκίμασα ποτέ. Την είχαμε συναντήσει στα γυρίσματα της εκπομπής «Η Κουζίνα της μαμάς» τα Ζαγοροχώρια και από τότε κάθε τόσο την φτιάχνω και στο σπίτι. Είναι εύκολη, χορταστική και οικονομική, ενώ άμα την φτιάξεις δίχως ζάχαρη είναι και ιδιαίτερα υγιεινή.

    walnut

    Φανουρόπιτα – Καρυδόπιτα

    Ο όρος «πίτα» χρησιμοποιείται  και για συνταγές που δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της πίτας. Η φανουρόπιτα και η καρυδόπιτα που είναι τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περισσότερο κέικ και λιγότερο πίτες.

     

    Ξένες πίτες

    Πίτες δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα.  Στην Αμερική φτιάχνουνε κάθε λογής γλυκές και αλμυρές πίτες με πιο διάσημη την περίφημη Αμερικάνικη Μηλόπιτα.

    Στην Ιταλία δεν φτιάχνουν πίτες αλλά πίτσες, οι οποίες αποτελούν μία μορφή πίτας αλλά δεν μοιάζουν και τόσο με πίτα όσο το «σκεπαστό» Καλτσόνε. Στην Γαλλία την τιμητική τους έχουν οι ανοιχτές πίτες που συνήθως αποκαλούνται τάρτες. Μία διάσημη πίτα είναι η μηλόπιτα του Perigold, όπου το αμύγδαλο ενώνεται καταπληκτικά με το μήλο και μας προσφέρει μια απίθανη γευστική εμπειρία.

    Leave a Repl

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>